Cuvinte pentru un început...

Setea de cunoaștere este atât o binecuvântare, cât și un blestem. Prin diverse metode, suntem capabili să privim dincolo de păturile superficiale ale existenței pentru răspunsurile celor mai arzătoare întrebări. Astfel putem evolua, ne putem depăși condiția, dar durerea căderii în cele mai întunecate colțuri ale realității poate semăna numai dezastru. Spre deosebire de alte sisteme oculte unde adeptul umblă pe cărări pavate și luminoase, la adăpostul siguranței și păcii, în sistemele Căii Stângi, adeptul este singur, în locuri sălbatice, neumblate. Cele mai mari comori se află ascunse în Întuneric, puțini le găsesc, iar și mai puțini le dobândesc. La rădăcinile Copacului Mizantropiei, dezbrăcat de tot ceea ce este uman, adeptul îi culege roadele. Numai atunci se va rupe de creația ce l-a ținut captiv în iluzii; în moarte și extaz, se eliberează.

miercuri, 15 decembrie 2010

Lilith - dincolo de basme



Așa cum am mai spus,  sacrul feminin din tradiția LHP reprezintă primii pași ai adeptul în Întuneric, ea declanșează setea de cunoaștere. O corespondență solidă a acestui lucru este realizată în cadrul mitologiei și învățăturilor iudaice. 

În ciuda faptului că în Mitul Fructului Interzis este înfățișat Satan/Lucifer ca fiind Șarpele, există și ideea că acesta era manifestarea lui Lilith, prima soție a lui Adam. Spre deosebire de Eva, Ea nu era născută din Adam, ci era o entitate separată. Astfel, Lilith, neavând o atitudine submisivă față de forța masculină reprezentată de Adam, și fiind forțată să fie în acest mod, a rostit numele secret al lui Yehovah și astfel a reușit să scape din Paradis. În deșert a întâlnit demoni iar astfel în Sitra Ahra a apărut o altfel de manifestare: creația văzută ca replică la Paradisul impotenței și stagnării. Acest mit este concretizarea unui impuls de dincolo de cauzal și trebuie văzut ca atare. Mă bazez pe capacitatea cititorului de a vedea dincolo de cuvinte și imagini; ele sunt doar o modalitate (de multe ori rudimentară) de a exprima ceva ce nu poate fi exprimat în totalitate. Este ca și cum aș încerca să sculptez o statuie în lemn cu fierăstrăul, nu va ieși niciodată așa cum îmi imaginez.

Înainte de căderea lui Lilith, Daath, sfera acesteia, aparținea de Sephiroth, iar Tiphareth, sfera de sub Daath, 
emanația solară, era corespondenta lui Adam. Daath, nevrând să se supună unei sfere inferioare, a căzut în Abis, lăsând un gol între Tiphareth și Kether. Adam primește o altă femeie, de această dată din propria sa ființă, fiind supusă principiului patriarhal Tiphareth.  Adam și Eva, goi, scăldându-se în beatitudinea ignoranței în Yesod(Eden), sunt tentați de Șarpe să muște din fructul cunoașterii căzând apoi din Paradis în lumea materială, Malkuth. Malkuth este lumea în care ne consumăm existența materială, iar aici, dintre toate sferele sephirothice, tentaculele emanațiilor acosmice vibrează cel mai puternic. De aici pornește Adeptul pe drumul inițierii, a transcedenței într-o ființă elevată, iar Lilith este cea care ademenește omul cu otrava evoluției.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu